Szara pleśń może się pojawić 26 marca 2020 Doradcy PROCAM sygnalizują: aby uniknąć porażenia przez szarą pleśń po przemrożeniach, do standardowych skracaczy warto zastosować rozwiązania fungicydowe np. Valor 250 EC 0,3 l/ha lub Impact 125 SC 0,6 l/ha i oprócz tego dodatek Isotak Max, który będzie m.in. obniżał napięcie powierzchniowe. Aplikacja z wykorzystaniem rosy spowoduje, że cała ciecz zbiornikowa spadając z liścia na liść wokół głównego pędu, spowoduje największe nagromadzenie substancji czynnych pestycydów wokół zainfekowanej szyi korzeniowej, gdzie tam w konsekwencji gromadzi się rozwijający padlinożerca, jakim jest szara pleśń.Przy zabiegach fungicydowych trzeba uważać, aby nie robić ich przed nadchodzącymi przymrozkami, które po weekendzie mają znowu na krótko powrócić.W ostatnich dniach monitorowaliśmy niskie temperatury oraz zostały wykonane przekroje pędów rzepaku szczególnie tam gdzie temperatura dochodziła od –6 do –10°C.Zwracamy uwagę na możliwości trwałych przemrożeń, a następnie w perspektywie 2 – 3 tygodni rozwinięcia się padlinożercy, polifaga jakim jest szara pleśń. Jeżeli chodzi o wspomaganie zwalczania tych zagrożeń to zasadne jest zastosowanie biostymulatorów jak imPROver+ i Calkorium. Oczywiście najważniejszy jest tu dodatek fungicydów. Ujemne temperaturySzara pleśń zainfekowałaStres rzepakuRzepak po mrozachLiść rzepaku szronSzara pleśń infekcjaTest przemrożeniaPrzekrój rzepaku po mrozachPorównanie łodyg DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O AGROTECHNICEArtykuł nie zawiera wszystkich informacji. Wiele szczegółów technicznych, które wymagają indywidualnego podejścia w zależności od warunków pogodowych, wysianej odmiany i charakterystyki pola, na którym znajduje się plantacja. Zapraszamy do współpracy z doradcami PROCAM, którzy indywidualnie podejdą do Państwa upraw.Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie. Pozostałe aktualności 20 lat PROCAM – 20 lat historii sukcesu! więcej... Przędziorki – PROCAM Fito Doradcy PROCAM sygnalizują więcej... PROCAM GARDEN JESIEŃ W OGRODZIE więcej... Podział fungicydów — klasyfikacja, rodzaje i zakres stosowania więcej... Wyniki Konkursu fotograficznego #rodzinaPROCAM z okazji 20-lecia PROCAM! więcej... 20-lecie PROCAM Polska – podsumowanie dwóch dekad sukcesu i zrównoważonego rozwoju więcej... Uprawa marchwi – rekordowy plon więcej... MALI ARTYŚCI W AKCJI! Wyniki Konkursu Plastycznego więcej... Serdecznie zapraszamy na Międzynarodowe Targi Sadownictwa FRUIT Poland więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą